fisk och skaldjur,  Förrätt

Laxcrostini med pepparrotskräm och syrad rödlök

Jag tycker att det är trevligt att bjuda på en liten munsbit innan maten. Jag önskar att jag kunde säga att vi en söndag brukar avnjuta något gott tilltugg medan maten står i ugnen eller den goda grytan puttrar på plattan men då är det oftast mycket som ska tvättas, städas eller förberedas inför veckan. Då vi har gäster planeras det dock in lite tid att småprata innan maten serveras, eller samtidigt som någonting lätt förbereds. Här kommer ett recept på ett smaskigt tilltugg som oftast lovordas.

4 pers
1 baguette
olja
200g kallrökt lax
ev. dill till garnityr

Pepparrotskräm
2 dl crème fraiche
1 tsk citronsaft
4 tsk pepparrot
salt
peppar

Syrad rödlök
2 röda lökar
1 dl socker
1/2 dl ättika (12%)
1 dl vatten
ca 2 cm röd chili

Gör så här:
1. Syrad rödlök
Skiva chilin och lägg ner i en kastrull. Häll därefter ner övriga ingredienser utom löken och låt de koka ihop. (Glöm inte att läsa av styrkan på din ättika och blanda ut den med vatten vid behov.) Skiva rödlöken tunt och häll vätskan över den. Ta ev. ut chilin. Låt därefter stå i minst sex timmar. Spara löken som blir över i kylen i en skål med tättslutande lock, det är gott till det mesta.

2. Sätt på ugnen på 225 grader. Dela baguetten i ca 2 cm tjocka skivor. (Röran räcker till ca 16 skivor beroende på hur tjockt lager du vill ha.) Lägg up skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla lite olivolja över. Ställ in i ugnen i några minuter tills de har fått en lite krispig yta utan att ta färg.

3. Pepparrotskräm
Häll crème fraiche, citronsaft och pepparrot i en skål. Vispa hårt med en elvisp och smaka av med alt och peppar.

4. Låt bröden svalna och bred över ett lager pepparrotskräm. Vik ihop en bit lax och lägg på. Toppa med några skivor lök och ev. en dillkvist.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *