Baka,  Efterrätter

Limecheesecake

Det här är en cheesecake med en fräsch limesmak som lika gärna kan serveras en varm sommardag som på en av årets kallare dagar. Eftersom jag är en planeringsmänniska ut i fingerspetsarna så gillar jag desserter som kan förberedas långt innan. Det är så skönt att inte vänta med allt till samma dag, om det handlar om flera rätter som ska lagas. Jag serverade bitarna med färska hallon, riven lime och kaksmulor med smak av vanilj för lite extra crunch. Här kommer nu receptet på denna lyxiga efterrätt.

Ca 10-12 portioner
4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
400 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
ca 15 digestivekex
100 g smör
skal och saft från 2-3 lime

Gör så här:
Smula/krossa digistivekexen. Ett tips är att lägga kexen i en påse och använda kaveln, då går det snabbt och smulfritt. Smält smöret och blanda med smulorna. Täck botten av en springform, 24 cm i diameter, och platta till.

Separera äggulor från äggvitor och lägg dem i två skålar. Häll ner sockret i skålen med äggulorna och vispa pösigt. Mosa osten med vaniljsockret och rör samman med blandningen av socker och ägg till en jämn smet.

Vispa grädden i en tredje skål och rör sedan ner lite i taget i ägg och ostblandningen.

Vispa äggvitorna hårt och rör ner lite i taget i smeten. Tvätta limen noga och riv limeskalet. Häll ner det tillsammans med saften i smeten. Hur kraftig limesmak man vill ha varierar. Jag använde 2 lime men det bästa är att smaka sig fram.

Häll smeten i formen och ställ in i frysen i ca 8 h. Ta ut ca 20 minuter före servering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *