kött,  Tillbehör

Läckra tacos med flankstek

Tacos kan ju varieras i det oändliga och alla familjer har sina egna favorittillbehör. Här kommer ett recept med flankstek och några läckra såser. Flankstek är en styckdetalj av nöt som sitter i ljumsken på djuret. Hittar man inte flankstek i affären går det lika bra med biff eller annat mört kött. I det här receptet är det godast om den grillas, men självklart smakar det gott om den steks också. Då vill jag tipsa om den här sriracha- och koriandermarinaden. Det viktiga är att komma ihåg att köttet ska skäras tvärs över muskelfibrerna. Jag gjorde eget tortillabröd på vetemjöl till. De smakar mycket godare än de man köper.

4 pers
ca 500 g flankstek
1 msk olivolja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 krm chilipulver

Srirachamajonnäs
2 äggulor
2 dl rapsolja
2,5 tsk sriracha
2 tsk limesaft
1/2 tsk salt
2 krm chiliflakes

Chimichurrimajo
1 dl persilja
2 vitlöksklyftor
3 tsk chiliflakes
1 msk limesaft
1/2 tsk salt
1/2 dl koriander
2 dl rapsolja
1 tsk vinäger

Tortillabröd (på vetemjöl) 20 st
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl olja
3 dl vatten
3/4 tsk salt

Gör så här:
Köttet tillagas bäst när det är rumstempererat. Om man ska grilla det så blanda ihop samtliga kryddor och gnid in dem i köttet.

Tortillabröd
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan i olja och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Täck nu över och låt stå svalt i ca 30 min.

Srirachamajonnäs
Häll ner alla ingredienser utom oljan i en hög karaff/skål lämplig för en stavmixer. Sätt ner stavmixern och häll över oljan. Börja därefter mixa samtidigt som mixern sakta dras uppåt. När stavmixern har nått toppen ska alla ingredienser ha blandats samman. Mixa snabbt om genomskinlig olja fortfarande syns.

Chimichurrimajonnäs
Häll ner alla ingredienser utom oljan i en hög karaff/skål lämplig för en stavmixer. Sätt ner stavmixern och häll över oljan. Arbeta därefter på samma sätt som med srirachamajonnäsen.

Tortillabröd
Dela degen i 20 delar och kavla ut tunt, ca 1 mm tjocka. Värm en stekpanna och torrstek bröden på medium värme. Det går snabbt, håll koll på färgen, jag stekte lite mindre än en minut på varje sida. Lägg under en bakduk så de serveras varma och mjuka. Överblivna kan frysas in.

Servera gärna med het mangosalsa, färsk koriander, syrad rödlök och de hembakade tortillabröden.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *