fisk och skaldjur

Risotto med räkor

Min son är inte den som prisar mat som är ”blandad”. Han föredrar att kunna se delarna i sin helhet, och gärna utan någon slags krämighet. Den här risotton får dock 10/10 av honom! Kanske är det den goda smaken av parmesan som gör det, det är en stor favorit. Du kan blanda i de grönsaker du har hemma, tänk dock på att tillagningstiden då kan ändras.

4 pers
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
3 dl avorioris
1 grönsaksbuljongtärning
3+2 dl vatten
3 dl vitt vin
0.5 röd chili
4 salladslökar
1 påse färsk babyspenat (80 g)
500g räkor med skal
2 dl riven parmesanost
salt
olivolja

sparris (gärna färsk)
smör
hyvlad parmesan
salt

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Hetta upp en panna och fräs löken och hälften av vitlöken i olivolja. Tillsätt riset och låt det fräsa med en liten stund, så att det blir blankt. Tillsätt sedan 3 dl vatten, vinet och buljongtärningen. Låt småputtra under lock i ca 15-20 min. Rör om då och då och håll koll så att inte all vätska kokar bort. Smaka av, det ska vara lite tuggmotstånd i riset när det är färdigt.

Skiva salladslöken, kärna ur och finhacka chilin. Hetta upp en panna och stek med vitlöken på låg värme i lite olivolja. Lägg till spenaten, den ska bara mjukna. Till sist lägger du till de skalade räkorna, de ska precis bli varma.

Låt sparrisen koka någon minut i lättsaltat vatten. Ta upp dem när de fortfarande ”är lite hårda” och stek snabbt i smör för en finare yta.

Tillsätt räkröran till riset. Häll i parmesanosten och späd med kokande vatten till önskad konsistens. Servera med sparrisen och lite hyvlad parmesan på.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *