fisk och skaldjur,  Förrätt

Löjrom med jordärtskockspuré, marinerad gurka och krispiga serranochips

Ibland faller andan på och då tycker jag att det är kul att göra en riktigt snygg uppläggning av god mat. Det här är ett sådant tillfälle. Denna förrätt ser väldigt proffsig ut men egentligen är den inte så svår att göra. Här kommer receptet. När det väl var dags för uppläggning använde jag inte riktigt all jordärtskocka, rom och gurka, men det ångrade jag snabbt när vi upptäckte hur smarrigt det blev!

4 pers
Ugn: 200 grader

80 g löjrom (eller sikrom)
2 skivor serranoskinka
250 g jordärtskockor
1,5 msk crème fraiche
0,5 gurka
1 msk hackad dill
0,5 citron, rivet skal
1 msk pressad citron
salt
rapsolja

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader och sätt in serranoskinka på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå ca 10 min.

Skala och ta ut det mjuka innanmätet ur gurkan. Tärna i mindre kuber. (Tänk på att det blir snyggast om de är ungefär lika stora.) Blanda gurkan med dill, olja, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt.

Skala jordärtskockorna. Skär dem i grova bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa tillsammans med crème fraichen, smaka av den släta krämen med salt.

Fördela jordärtskockskräm, löjrom och gurka på tallrikarna. Till mitt upplägg använde jag inte riktigt all kräm och löjrom. Bryt skinkan i bitar och garnera med den och några dillvippor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *